Röttle natur och kultur

 

 

 

Röttlesylt

 

 

Presentation

Odlad mångfald: föredrag, utbildning, uppdrag

Småskalig fröodling

Guidningar

Röttle kafé

Hitta till Röttle

Länkar

Röttlebröd

Röttlesylt. Foto: Agneta BörjesonRöttlesylt är ett samlingsnamn för sylt och marmelad och liknande produkter som tillverkas av Röttle natur och kultur. Frukt och bärråvarorna är till största delen odlade eller plockade i Röttle med omgivningar. Vilka produkter som finns tillängliga beror därför på vilka bär eller frukter som fanns under plocksäsongen.

Produkten består av frukt- och bärråvara samt socker och i vissa fall tillsatta kryddor. Tillverkningen sker genom varsam kokning. Sylten fylls omgående på väl rengjorda burkar och försluts omedelbart. Konserveringen sker dels genom sockerhalten och dels genom att sylten är ordentligt uppvärmd när locket sätts på. Hållbarheten är mycket god så länge burken inte är öppnad och sylten kan förvaras i minst ett år. De röda sylterna/marmeladerna ändrar dock färg med ålder och blir brunare.

Just nu finns:

Sylt

Björnbär
Hallon
Drottning
Äpple/Fläderbär

 

Marmelad

Plommon
Jordgubb/Rabarber
Björnbär/Röda vinbär

 

Chutney

Äpple/Pumpa
Basilika/Tomat

När burken är öppnad varierar hållbarheten beroende på sockerhalt och de frukter eller bär som ingår. En öppnad burk bör förvaras i kylskåp och håller då minst en vecka, oftast mycket längre. Var dock vaksam på smakförändringar. Det som kan hända i ett öppnad burk är att sylten jäser eller möglar vilket känns på smaken. Sylten är då inte längre användbar.

En stor burk innehåller minst 400 g och kostar 60 kr. En mellanstor burk innehåller minst 200 g och kostar 40 kr. En liten burk kostar 25 kr och innehåller minst 120 g. Vilken storlek som finns av vilken produkt varierar.

Röttlesylten säljs på olika marknader samt på turistbyrån i Jönköping. Det går också bra att beställa per e-post eller telefon. Sylten hämtas då i Röttle eller efter överenskommelse.

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:
rottlenaturkultur@gmail.com
070-572 66 77