Utställning om odlad mångfald

Presentation

Odlad mångfald: föredrag, utbildning, uppdrag

Småskalig fröodling

Guidningar

Röttle kafé

Hitta till Röttle

Länkar

Axels dahlia. Foto: Agneta Börjeson

Axels dahlia

Dahlians kända historia börjar i Ryd i Ölmstad socken. Där bodde Axel och Hanna Jansson. De föddes i början av 1900-talet. Hanna blev mycket gammal och dog 2003.

De hade en stor trädgård och förmodligen sålde Axel både trädgårdsprodukter och plantor. Bland det som Axel odlade fanns denna dahlia. Åldern på dahlian är osäker men den är troligen från före 1940. Den kan också vara betydligt äldre men ingen vet varifrån Axel fått dahlian.

Parets dotter fortsatte att odla dahlian fram till sin död och delade också med sig. Dahlian finns nu spridd på flera platser i Grännatrakten.

Vårt levande kulturarv - bevara och odla

'Axels dahlia’, ’Mor Kristins böna’, ’Morfar Albert’ höstflox och ’Rättviks gråärt’ är alla exempel på sorter vi odlade förr och som har en historia. Utställningen handlar om hur och varför dessa och andra sorter ska bevaras och användas på nytt och vad som görs idag.

Utställningen hittar du mellan 14 april och 14 maj på Grenna museum. Den 22 april klockan 14.00 kommer det att bli en presentation med mingel.

I samband med utställningen kommer det också att bli kvällsföreläsningar i PQ-salen på kulturgården i Gränna.

3 maj 18.00-20.00 Köksväxter i 1800-talets frökataloger. Agneta Börjeson, Röttle natur och kultur.

10 maj 18.00-20.00 Perenner och lökväxter från för är tillbaka. Linnea Oskarsson och Karin Persson, SLU Alnarp.

 

Utställningen går att hyra

Utställningen består av 15 inramade posters med bilder och text i storleken 90x70 cm samt 5-8 bilder i storlek 70x50 cm. De är lämpliga att hänga upp i mindre museer eller bibliotek. Två av postrarna kan anpassas efter lokala sorter. Utställningen kan också kombineras med fröer, plantor och böcker.

Hyr utställningen.

Kontakta nedanstående adress för frågor.

 

 

Kontakt:
rottlenaturkultur@gmail.com

070-572 66 77